فهرست مطالب

نقد ادب معاصر عربی - پیاپی 10 (بهار و تابستان 1395)

نشریه نقد ادب معاصر عربی
پیاپی 10 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن پیشوایی علوی، شهلا شکیبایی فر صفحات 1-32
    رنگ از دیر باز نقش مهمی درآفرینش آثار ادبی ایفا نموده است. شاعر گاه برای عینیت بخشیدن به تصاویر هنری و کشف روابط میان اجزای آن، جلوه های واقعی و محسوس رنگ را به کار گرفته و گاه برای تبیین افکار بیان ناشدنی از فضای نمادین آن بهره جسته است. ریشه ی بکارگیری نمادین این عنصر را می بایست در پرتو تجارب ذاتی، احوال سیاسی و اجتماعی، گرایش های فلسفی خاص شاعر به ویژه پیچیدگی و ابهام موجود در شعر، جستجو نمود.
    خلیل حاوی از جمله شاعران معاصر عربی است که از رنگ به عنوان نماد، فراوان بهره گرفته است. در این پژوهش کوشش شده جایگاه رنگ در شعر خلیل حاوی و مفاهیم نمادین آن مورد بررسی قرار گیرد. روش کار توصیفی تحلیلی است. نتایج به دست آمده بیانگر آن است که شاعر عنصر یاد شده را در بیان حالات روحی یا اهداف سیاسی و اجتماعی خویش به کار برده و پرکاربردترین رنگ در اشعار وی سیاه است که بر معانی ایستایی و رکود، اضطراب روحی- روانی، رنجش و گمراهی دلالت می کند. پس از آن رنگ های سرخ، سفید، زرد، سبز و آبی بیشترین بسامد را به خود اختصاص داده اند.
    کلیدواژگان: شعر عربی معاصر، خلیل حاوی، رنگ، نماد
  • زهرا افضلی، صلاح الدین عبدی، میترا خدادادیان صفحات 57-81
    نوستالژی، احساس اندوه هنگام یادآوری گذشته است. این احساس، ارتباطی نزدیک با اغتراب مکانی، روانی و اجتماعی دارد و گاهی به جای یکدیگر به کار می روند. ادبیات معاصر عراق که در نیم قرن اخیر با پدیده مهاجرت اجباری یا اختیاری شاعران و اهل قلم مواجه بوده است، بستر مناسبی برای بررسی عناصر نوستالژی و اغتراب دارد. دیوان «تابط منفی» متعلق به عدنان الصائغ شاعر مهاجر عراقی است که در سال 1993 به دلیل مشکلات سیاسی عراق را ترک کرد. این دیوان انعکاس حس اغتراب و نوستالژی وی و تمام شاعران درتبعید عراقی است. دراین پژوهش با روش توصیفی– تحلیلی، عناصر نوستالژی در دیوان او بررسی وسپس به ارتباط آن ها با اغتراب مکانی، روانی و اجتماعی پرداخته شده است. نوستالژی وطن در صدر توجه عدنان الصائغ قرار دارد همچنان که کلمات مربوط به اغتراب مکانی بیشتر از کلمات اغتراب اجتماعی و روانی تکرار شده است.
    کلیدواژگان: نوستالژی، اغتراب، شعر معاصرعراق، عدنان الصائغ، تابط منفی
  • عزت ملاابراهیمی، صغری رحیمی جوکندان صفحات 83-105
    نقد کهن الگویی که مبتنی بر نقد روان شناختی است، یکی از رویکردهای اصلی نقد ادبی معاصر به شمار می رود که به کشف ماهیت و ویژگی اسطوره و کهن الگوها و نقش آن ها در ادبیات می پردازد.
    هدف از این پژوهش بررسی رمان های جبرا ابراهیم جبرا براساس دیدگاه نقد کهن الگویی و ظهور بعد ناخودآگاه جمعی و اسطوره در آثار این نویسنده است. فرضیه پژوهش براین مدعا است که این نویسنده در آثار خود به سطح ناخودآگاه جمعی ذهن یا کهن الگوها توجه داشته است. سوال اصلی پژوهش این است که آیا می توان رمان های جبرا را براساس نقد کهن الگوهای قهرمان و بازگشت او و مرگ و تولد دوباره تحلیل و بررسی کرد؟ رمان های برگزیده شده از آثار جبرا ابراهیم جبرا به روش تحلیلی- اسنادی بر اساس نقد کهن الگویی، بررسی و بر اساس کهن الگوهای قهرمان و بازگشت او و مرگ و تولد دوباره و تبلور نمادهای کهن الگویی درخت، کوه، دره، غار، چشمه، چاه و اعداد و توجه به برخی اسطوره ها در رمان های وی تحلیل شده است. از یافته های پژوهش در می یابیم که رمان های جبرا کهن الگوهای قهرمان و مرگ و تولد دوباره نمود یافته و نویسنده از نمادها و اساطیر برای معنا بخشی بیشتر به آن ها بهره گرفته است.
    کلیدواژگان: جبرا ابراهیم جبرا، نقد کهن الگویی، قهرمان، مرگ و تولد دوباره
  • علی اصغر حبیبی، حمیده امیرحاجلو، فتاح علیپور صفحات 107-135
    نجیب محفوظ از جمله نویسندگان موفق عرب زبان است که در سال 1988میلادی به اخذ جایزه نوبل ادبی نائل گردید. زقاق المدق از مشهورترین رمان های او محسوب می شود که در آن با دستمایه قراردادن رویدادهای محله ای به نام «زقاق مدق» بصورتی نمادین به بیان اوضاع و شرایط ناگوار اجتماعی و اقتصادی طبقه متوسط و پایین مصر در سال های پایانی جنگ جهانی دوم و سلطه استعمار انگلیس بر این کشور می پردازد. نجیب محفوظ، تمام مولفه های داستانی را در این اثرش بکار گرفته است. در این بین، پردازش عنصر شخصیت از بنیادی ترین ساختمایه ها قلمداد می گردد. در همین راستا و برای فرایافت این مدعا و تایید درستی آن، جستار پیش روی برآن است تا به بررسی و تحلیل شخصیت های رمان، اعم از فرعی و اصلی، ایستا و پویا، مثبت و منفی، راضی و ناراضی و شیوه شخصیت پردازی غیرمستقیم (کنش، گفتار و نامگذاری) در آن بپردازد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که، شخصیت های این داستان، غالبا ایستا و نمونه واقعی افرادی هستند که در جامعه مصر زندگی می کنند. در پردازش شخصیت ها اگرچه نویسنده از تمام شیوه ها استفاده کرده، اما بیشتر به شخصیت پردازی از طریق گفتگو و نامگذاری اشخاص اعتنا داشته است.
    کلیدواژگان: شخصیت، شخصیت پردازی غیرمستقیم، نجیب محفوظ، رمان زقاق المدق
  • یحیی معروف، سمیره خسروی صفحات 137-166
    جامعه پذیری جنسیت فرآیندی ذهنی و مبتنی بر مناسبات فرهنگی اجتماعی است و ارتباط محکمی با باورها و ارزش های حاکم بر جامعه دارد که در طی آن، زنان و مردان از هم متمایز شده و رفتارهای خاصی به هرکدام از آنها نسبت داده می شود. مساله اساسی این پژوهش را می توان به این شکل مطرح کرد که آیا جامعه پذیری جنسیت می تواند هویت زنان را تحت تاثیر قرار دهد و آن ها را در زندگی فردی و اجتماعی محدود سازد یا خیر؟ و در صورت مثبت بودن پاسخ، این محدودیت ها تا چه میزان می تواند از لحاظ رفتاری و روحی روانی به زنان آسیب برساند؟
    این نوشتار بر پایه روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از نقد جامعه شناسی جنسیت و تاثیر آن بر رفتار زنان در سه داستان کوتاه: «لست انا»؛ «بقایا إمراه» و «لن اعود» از «قماشه العلیان»، نشان می دهد که چگونه زنان بر اثر جامعه پذیری ناقص جنسیتی، زمینه تحقیر خود و در نتیجه تخریب نظام خانواده را فراهم می آورند. آنان با تجربه ی شکست و سرخوردگی در انتظارات، به شدت منفعل گشته، دست به اعمال انحرافی و پرخطر می زنند که این آسیب ها در دو سطح فردی و اجتماعی قابل ردیابی است.
    کلیدواژگان: قماشه العلیان، داستان کوتاه، زنان، جامعه پذیری جنسیت
  • کلثوم صدیقی صفحات 167-201
    تمنای جاودانگی از دیرباز، در رویکرد فرجام نگر اندیشه ی بشری، ناب ترین، دلنشین ترین و شاید، غم انگیزترین ترانه ای بوده است که در ادوار مختلف تاریخ، بن مایه و عصاره ی برجسته ترین غزلواره های آفرینش را در ذهن نوع بشر برساخته است و پرداختن بدین مفهوم نه تنها در دوران معاصر در ادبیات مشرق عربی و بویژه نزد سرایندگان مکتب تموز، امری دلکش و گریزناپذیر می نماید بلکه از گاه سرودن اسطوره ی گیلگمش و جستجوی گیاه جاودانگی نیز مطرح بوده است تا روایت آرمان بازگشت جاودانه ی انسان در ادیان خداباور و تا اندیشه ی عین الحیاه و چشمه ی آب زندگانی...
    در این نوشتار، پدیدآور بر آن است تا بر بنیاد نقد اسطوره گرا به خوانش موردپژوهانه ی آن دسته از مرگ- نگاره های عبدالوهاب البیاتی دست یازد که در نای هستی، نوای جاودانگی و بازگشت را زمزمه می کنند و از ژرفای هستی مرگ آلودشان، حضور عشتار و بازگشت جان هستی را به جسم خزان زده ی خاک و ساکنان غریبش نوید می دهند؛ در این راستا نمود تمنای جاودانگی در سروده های بیاتی بر بنیاد برجسته ترین الگوهای ایزدبانوی گیاهی اسطوره ی کهن باززایی در میان رودان/ عراق کنونی در جستار حاضر مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
    برآیند فرجامین این جستار نشان می دهد که از میان سرایندگان مطرح کننده ی مفاهیم رستاخیزی در ادبیات معاصر عربی، بیاتی، برجسته ترین شاعری بوده است که این مفهوم را مطرح نموده است از آن رو که وی در چکامه های رستاخیزی خویش، تنها تداعی گر اساطیر کهن نیست بلکه آفرینشگر اساطیری دیگرگونه در عصر جدید است.
    «مقاله ی حاضر مستخرج از طرح پژوهشی نگارنده به شماره 27826 مصوب دانشگاه فردوسی مشهد می باشد».
    کلیدواژگان: جاودانگی، مرگ، ایزد، بانوی گیاهی، عشتار، عبدالوهاب البیاتی
|
  • Mohsen Pishvaiialavi Pages 1-32
    For a long time, color has played an important role in the creation of literary work. Poets have sometimes employed colors in order to materialize the artistic images and to discover the relationship between the components of those real effects felt. And sometimes they have used the symbolic color space in line with explaining the unspeakable thoughts. The roots of the application of the symbolic concepts of colors should be sought in light of personal experiences, the political situation, the philosophical orientations of the poet and especially in the extension of complexity and ambiguity of the poetry. Khalil Havi is among those contemporary Arab poets who have employed symbolic colors to a large extent. In this research, attempt has been made to study the position of color in the Khalil Havi`s poetry and its symbolic concepts. The method is analytical and descriptive. The results obtained indicate that he has used colors in expressing his mood or his political and social goals. The most widely used color in his poems is black which implies stagnation, psychological distress, resentment and amusement. Thence, the red, white, green, yellow and blue are the most widely colors used in the Khalil Havi`s poetry.
    Keywords: Contemporary Poetry, Khalil Havi, Color, Code, Symbol
  • Zahra Afzali, Selah Aldin Abdi, Mitra Kodadadian Pages 57-81
    Sociology of Literature, as a subcategory of sociology of art, analyzes the relation between society and literature. It also analyzes the social essence of literary works. This discipline has attracted the attention of sociologists and literary critics in recent centuries and has persuaded them to theorize on it. George Lukacs, the Hungarian critic, is among the critics who have played a major role in the development of this discipline through presenting a critical theory for criticizing novels. His theory is based on the criticism of both form and content and includes particular criteria the most important of which are realism, typical characterization, cause and effect relations as well as social content. In the present study, we have criticized one of the novels of Ala-el-Asvani (Egyptian contemporary writer) named The Building of Yaqubian based on the realism criterion. The superiority of realism, critical realism, and popularity are the three major features of Georg Lukacs’ realism, each of which includes a fixed framework consistent with his views. The obtained results show that Asvani has disclosed the current realities honestly and bravely. He has further critically revealed the social contradictions and portrayed the problems of his contemporary people.
    Keywords: George Lukacs, Realism, Ala, el, Asvani, The Building of Yaqubian
  • Ezzat Mola Ebrahimi, Soghra Rahimi Jokandan Pages 83-105
    Archetypal criticism, which is based on psychological criticism, is one of the main contemporary approaches of the literary criticism that explores the nature and characteristics of the myths and the way they function in literature. The current study aimed at investigating Jabra Ibrahim Jabra’s novels based on archetypal criticism perspective and the emergence of the collective unconscious dimension and mythology in the author’s works. It was hypothesized that the author has focused on the archetypes or the collective unconscious level of the mind. The main research question was whether the author’s novels can be reexamined based on hero archetype criticism and his return, death and rebirth. The selected novels by Jabra Ibrahim Jabra were analyzed using analytic-documentary methods on the basis of archetypal criticism. They were further analyzed via the return of hero archetypes, death and rebirth as well as the manifestation of archetype symbols of trees, mountains, valleys, caves, springs, wells and numbers. The analysis of the results reveal that hero archetypes, death and rebirth have been represented in Jabra’s novels and the author has employed symbols and mythologies to render them more meaningful.
    Keywords: Jabra Ibrahim Jabra, Archetype Criticism, Hero, Death, Rebirth
  • Ali Asghar Habibi, Hamide Amir Hajloo, Fattah Alipoor Pages 107-135
    Najib Mahfouz is one of the prominent writers of Arabic fiction who was awarded the Nobel Prize in literature in 1988. Kuche Madq is one of his most famous novels. Using events in a quarter called Madaq, he symbolically portrayed the difficult social and economic conditions of Egypt lower and middle-class people during the final years of World War II (1944-1945) and the British domination on the country. Najib Mahfouz has used all the fiction elements among which characterization is a key theme. In this study, the author tries to analyze the characters of the novel - minor and major, static and dynamic- among fiction elements, through the indirect characterization techniques (act, speech and labeling). The results indicate that the characters in this story are the real examples of people living in Egypt. Although the writer has used all characterization methods, he has mostly concentrated his attention on characterization via dialogue and naming.
    Keywords: Personality, Characterization, Najib Mahfouz, Kuche Madaq Novel
  • Yahia Marof, Samirah Khosravi Pages 137-166
    Gender socialization is a subjective process based on socio-cultural relations and is strongly rooted in the beliefs and values of the society in which men and women are segregated and attributed to particular features. The basic question pursued in this research is whether gender socialization can affect women's identity and limit their personal and social lives. If yes, to what extent can these limitations harm women behaviorally and psychologically? This article, which is a descriptive-analytic research, applies a gender socialization criticism and studies its effect on three short stories namely, "I am"; "The remains of a woman" and "Never coming back" by Qmashh Allyan. The results show how women, affected by their incomplete gender socialization, provide grounds for their humiliation leading to the destruction of family foundation. Having experienced failure and frustration in their expectations, women get extremely passive and risk deviant acts the problems of which can be traced at both individual and social levels.
    Keywords: Qmashh Alian, Short Story, Women, Gender Socialization
  • Kolsum Seddighi Pages 167-201
    In human thought ultimate-looking approach, eternity inclination has been the purest, the most pleasant and maybe the most sorrowful melody since the ancient times. This has created the essence and the abstract of the most prominent odes of creation in human mind. Dealing with this concept appears an enchanting and inescapable case not only in contemporary age in Arabic eastern literature and especially before Tamooz school poets but also from the time of Gilgamesh Epic and search for eternity herbals to’ the desire for human eternal return in God-believer creeds and life water stream thought or Ayn al-hayat.
    Drawing from the mythological criticism, the present article tries to read as case studies those groups of Abd Al-Vahhab Al-bayyati’s writings on death in which eternity songs and reexisting poems are uttered and from the very deep and sorrowful and deathline existence promises Ishtar presence and return of existence soul and life spirit to the earth outhomnal corpse and its alien residents. Given the above, the eternity inclination in Al-bayyati’s poems will be reviewed in this research on the basis of the most prominent patterns of herbal goddess of old myth of rebirth and resurrection of Iraq’s people (Mesopotamie in old times). The results of this study show that among the poets raising the resurrection and eternal return concepts in the contemporary Arabic literature, Bayyati is the most prominent poet who has focused on this concept. Hence, he is not the only the poet who conveys and recalls old legends in his resurrection ballads, but also a creator of another kind of mythology in the new age.
    *This essay is derived from the author's research with nomber 27826 advocated by Ferdowsi University of Mashhad.
    Keywords: Eternity, Death, Herbal Goddess, Ishtar, Abd, Alvahhab Al bayyati